Łukasz K. Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Szanowni Forumowicze, Może ktoś z Was dysponuje sprawnym odtwarzaczem CD Nakamichi OMS-3E (MK1)? Chciałbym się poradzić odnośnie jego funkcjonowania. Mój egzemplarz ogólnie funkcjonuje, tzn. wczytuje wszelkiego rodzaju płyty bez problemu, odtwarza bez zacięć, jakość dźwięku nie budzi zastrzeżeń. Niemniej jednak bardzo długo wczytuje płyty (około 15s) i długo trzeba czekać na zmianę kolejnego utworu. Co ciekawe, kiedy płyta jest odtwarzana w ciągu, wszystko gra normalnie i bez żadnej zwłoki pomiędzy utworami. Elektrycznie sprawdziłem już wszytko, co tylko możliwe i nie ma się do czego przyczepić. Kalibruje się bez problemu zgodnie z instrukcją serwisową, laser pracuje na ustawieniach fabrycznych (prąd jest zgodny z opisem na głowicy), przebieg RF bez zarzutu. Sprawdzałem także na identycznej głowicy laserowej z innego odtwarzacza i sytuacja jest identyczna. Obie głowice działają bez problemu na innym odtwarzaczu, tak więc ich wadliwość raczej można wyeliminować. Z uwagi na to, że nie skończyły mi się już pomysły, zaczynam sądzić, że ten typ tak ma.... Jeśli ktoś z Was posiada OMS-3 (MK1) to bardzo bym prosił o podzielenie się informacją odnośnie jego działania. Z góry dziękuję, Łukasz
G.Moderator bilcor Opublikowano 10 godzin temu G.Moderator Opublikowano 10 godzin temu 11 godzin temu, Łukasz K. napisał(a): Sprawdzałem także na identycznej głowicy laserowej z innego odtwarzacza i sytuacja jest identyczna. Obie głowice działają bez problemu na innym odtwarzaczu, tak więc ich wadliwość raczej można wyeliminować. Zamieniałeś mechanizmy czy tylko głowice, lasery? Wiele przyczyn: stary smar, suche elektrolity w napędzie soczewki itp.
Łukasz K. Opublikowano 50 minut temu Autor Opublikowano 50 minut temu Zmieniałem tylko lasery, bo napędy są inne. Sam napęd w OMS-ie natomiast był zregenerowany. Smary wymienione, silniki sprawdzone, wszystko pracuje płynnie, bez zacięć i przede wszystkim praktycznie bez oporów. Kondensatory zostały wymienione wszystkie, a także sprawdziłem lub nawet wymieniłem wiele innych elementów, jak tranzystory driver-ów, wzmacniacze operacyjne itp. Nic to nie zmieniło w działaniu odtwarzacza. Wszystkie napięcia i poziomy sygnałów obesrywane na oscyloskopie są zgodnie z tymi, jakie podaje instrukcja. Po prostu nie ma się do czego przyczepić. Dlatego odwołuję się do kogoś, kto dysponuje takim odtwarzaczem i może się wypowiedzieć odnośnie jego funkcjonowania.
Rekomendowane odpowiedzi