Adam2707 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W marcu tego roku stałem się posiadaczem tego decka upolowanego na znanym portalu sprzedażowym. Magnetofon trafił się w zaskakująco dobrym stanie jak na cenę i wiek. Na początku wymagał tylko wymiany rozpuszczonych pasków i smarowania, ale po ponownym złożeniu, mechanizm zaczął wariować, przy próbie wysunięcia kasety mechanizm bez końca jeździł z nią góra-dół aż do wyłączenia magnetofonu. Po pewnym czasie pojawił się kolejny problem: zaraz po włączeniu magnetofonu podświetlenie wskaźników zaczęło mrugać a same wskaźniki zaczęły samoczynnie się ruszać. Bezpieczniki po chwili takiej "imprezy" paliły się a magnetofon okazjonalnie wywalał korki w całym domu... . Do serwisu decka wróciłem przedwczoraj i po przetestowaniu każdego elementu na płycie zasilacza wszystko okazało się sprawne. Został tam jedynie prosty wyłącznik sieciowy który nie powinien powodować takich akrobacji. Jednak po zmierzeniu jego ciągłości, okazało się, że jedna z szyn nie zwiera obwodu i ma nieskończoną rezystancja. W takim układzie magnetofon w ogóle nie powinien się włączać ale mimo wszystko rozebrałem włącznik który ku mojemu szczęściu nie był połamany, ale na niedziałającej szynie przy stykach zobaczyłem czarny nalot wytworzony najprawdopodobniej przez iskrzenie co wyjaśniało by fakt że magnetofon się włączał. Styki przeczyściłem i przeszlifowałem i magnetofon ożył. Co do wariującego wysuwu kasety wystarczyło dogiąć wygięty trzpień podnoszący cały mechanizm. przydała mu się jeszcze wymiana skamieniałych idlerów i kalibracja i tak magnetofon wrócił do pełnej sprawności
Adam2707 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Dodaję parę fotek magnetofonu, zdjęcia "bebechów" postaram się dodać w najbliższym czasie Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Z tyłu radiator jak w nie jednym wzmacniaczu, ale nie ma co się dziwić, szereg sporych rozmiarów tranzystorów z tyłu generuje spore ilości ciepła: Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Adam2707 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Dane techniczne ze strony hifiengine.com: Type: 2-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.7 cm/s Heads: 1 x record/playback, 1 x erase Tape Type: type I, CrO2, FeCr Noise Reduction: B Frequency Response: 30Hz to 18kHz (FeCr tape) Signal to Noise Ratio: 66dB (dolby B) Wow and Flutter: 0.1% Input: 200mV (line), 0.2mV (mic) Output: 1V (line) Dimensions: 435 x 135 x 290mm Weight: 11.1kg Year: 1978
Rekomendowane odpowiedzi