Sputnik Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Cześć wszystkim. Muszę opublikować post, aby uzyskać dostęp do potrzebnej mi instrukcji serwisowej, więc oto on. W ramach mojej niezależnej działalności zajmuję się głównie naprawą wzmacniaczy. Stale napotykam te same problemy. To tylko szacunki, ale gdybym miał przypisać poszczególnym usterkom wartości procentowe, wyglądałoby to tak: Uszkodzone lub zużywające się tranzystory mocy albo lampy – 30% Uszkodzone lub zużywające się układy scalone (w tym wzmacniacze operacyjne) – 20% Uszkodzone lub zużywające się kondensatory w zasilaczu – 10% Problemy z uziemieniem – 10% Przegrzany lub spalony transformator – 5% Różne (wadliwe potencjometry, rezystory, diody, cewki) – 25% Wiele z tych usterek prowadzi do kolejnych problemów w dalszych sekcjach układu, ale to one stanowią główne przyczyny awarii. Można by na tej podstawie stworzyć „ściągę” dla początkujących serwisantów. Trafiła do mnie niespodziewanie sztuka Technicsa 615 – to pierwszy magnetofon, który mam serwisować. Z elektroniką nie mam problemu, ale specyficzne rozwiązania mechaniczne tego modelu są dla mnie nowością. Zastanawiam się więc: czy istnieje odpowiednik wspomnianej wyżej „ściągi”, czyli lista typowych usterek magnetofonów? Z jakimi problemami spotykacie się najczęściej? Przepraszam za ewentualne błędy w języku polskim. Jestem Anglikiem i korzystam z Tłumacza Google. Edytowane 7 godzin temu przez Sputnik
Rekomendowane odpowiedzi