Gienek Opublikowano 13 Listopada 2017 Opublikowano 13 Listopada 2017 Pioneer SX-1050 Dane techniczne: Tuning range: FM, MW Power output: 120 watts per channel into 8Ω (stereo) Frequency response: 10Hz to 50kHz Total harmonic distortion: 0.1% Damping factor: 25 Input sensitivity: 6.5mV (mic), 2.5mV (MM), 150mV (DIN), 150mV (line) Signal to noise ratio: 75dB (MM), 90dB (line) Output: 150mV (line), 30mV (DIN), 1V (Pre out) Semiconductors: 4 x FET, 5 x IC, 79 x transistors, 49 x diodes Dimensions: 526.6 x 173 x 453.5mm Weight: 23.4kg Year: 1976 Witam Forumowiczów Mój Pioneer sx-1050 nieregularnie (czasem) gra ciszej na jednym kanale, czasami też nieczysto (na tym kanale charczy). Jak się słucha bardzo głośno to tego nie słychac (tak się przynajmniej wydaje). Przypadłość wyraźnie słychać na podpiętych kolumnach. Na słuchawkach objawia się to trochę inaczej wtedy słychać troszkę ciszej na jednej stronie. Jak wspomniałem problem występuje nieregularnie. Czasami ciężko go przyłapać, a czasami permanentnie gra źle. Zaprzyjaźniony elektronik jest zawalony robotą, od kilku miesięcy bierze się za powierzony mu magnetofon. Sprzęt już raz u niego był. Mówił na ten temat niewiele, że coś przelutował wspomniał, że chodziło o przekaźnik (odniosłem wrażenie, ze nie chce uchylać rąbka tajemnicy zawodowej). Ale problem występuje nadal. Podejrzewam, że ów elektronik miał problem z przyłapaniem amplitunera na generowaniu usterki. Inny znajomy, który mieszka daleko ode mnie i który jest emerytowanym elektronikiem radził mi, by szukać sprawdzonego serwisu, który podejmie się naprawy w oparciu o service manual (myślę, że do ściągnięcia z netu) i zastosuje odpowiednie elementy wysokiej klasy np. zapasy z dawnych lat dostępne na rynku wtórnym (a nie współczesne chińskie badziewie). Orzekł, że do naprawy pomocny/niezbędny będzie wobulator częstotliwościowy częstości audio. Kilka miesięcy temu szukałem fachowca, który się takowym sprzętem dysponuje i sprawnie się nim posługuje. Wtedy zasx-1050m wątek na innym forum. Zadzwoniłem do Pana z Krakowa, którego mi na tamtym forum polecono. Życzliwy człowiek. Powiedział, że podejrzewa przekaźnik, lub układ zasilania jego. Nie zawiozłem wtedy amplitunera do niego do Krakowa, gdyż nie był wówczas w stanie zająć się naprawą -nie było go w firmie przez co najmniej kilka dni. Później zarzuciłem temat. Były wakacje. Inne wydatki itd. Ukochane monstrum stoi od dłuższego czasu nieużywane, a ja gram na starych lampach. Po naprawie magnetofonu udanej dzięki życzliwemu instruktażowi uzyskanemu na tym forum naszła mnie myśl, że może spróbowałbym samodzielnej naprawy amplitunera. (czyt. będąc prowadzonym za rączkę jak małe dziecko). Wobulatora nie mam. Na allegro widziałem jeden, stary, amerykański chyba. Ale kosztuje 800 albo 1000. Mam natomiast oscyloskop. Stary ale jary. Dwutorowy,lampowy, ładnie działający. Mam też chiński miernik, lutownicę i dobre chęci. Jeżeli forumowicze byliby radzi wesprzeć mnie radą oraz sugestią w niniejszym wątku zamieszczając szczegółowe opisy, zdjęcia i filmiki tego co robię chętnie podjąłbym próbę naprawy wspomnianego Pioneera. 1
Admin sherlock Opublikowano 13 Listopada 2017 Admin Opublikowano 13 Listopada 2017 Piękna maszyna. Jutro zaciągnę serwisówkę i pochylę się nad schematem.
audiotone Opublikowano 13 Listopada 2017 Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja bym najpierw sprawdził zimne luty , potem prąd spoczynkowy tranów końcowych. I czy napięcia się zgadzają w końcówce mocy i stopniu sterującym. I jeszcze to bym rozpiął końcówkę mocy od całości tymi zworkami z tyłu (pokazałem na rysunku) i sprawdził działanie samego przedwzmacniacza czy także ma taka usterkę a potem samą końcówkę by wyeliminować poszczególne bloki i zawęzić strefę poszukiwań I najpierw podpiąć się do wyjścia przedwzmacniacza na "PRE-OUT" inna końcówką mocy lub zwykłym sprawnym wzmacniaczem i posłuchać czy nie pojawi się ten sam efekt co pisałeś , jeśli nie to wina jest po stronie końcówki mocy w Pioneer-ze ., tam trzeba będzie się przyjrzeć. Ale ten eksperyment zawęzi nam obszar poszukiwań . Daj znać co wymyśliłeś. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez ke_raj,
Instrukcja serwisowa
Rekomendacja dodana przez ke_raj
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.