G.Moderator justified Posted November 19, 2017 G.Moderator Share Posted November 19, 2017 Technics RS-B85 Po wielu perypetiach, stałem się posiadaczem RS-B85. B100 był dla mnie za drogi i bardzo trudno dostępny, więc kilka miesięcy po moim "zachorowaniu" na audio vintage i poskładaniu srebrnego Technicsa z końca lat 80', rozpocząłem poszukiwania RS-B85.Znalazłem na E-zatoce interesujący egzemplarz i dokonałem zakupu. Trochę się potargowałem, ale i tak był drogi.Przyszedł... rozwalony widlakiem przez DHL. To osobna i smutna historia. Nie wracajmy do tego. Musiałem znaleźć dawcę aby naprawić wyczekanego decka. Po długich poszukiwaniach zebrałem części pozwalające mi rozpocząć renowację. Praktycznie cały drugi deck, z tym że w kawałkach. Uszkodzenia były dość spore, ocalała elektronika, silniki, itp. Front panel pokrzywiony, capstan zerwany, masakra. Aby doprowadzić magnetofon do stanu sprzed katastrofy należało: 1. Wymienić mechanizm z uwagi na zerwany capstan (podpora łożysk ślizgowych) 2. Wymienić cały frontpanel plus zamiana wyświetlacza (dawca miał wypalony). 3. Uszkodzony deck miał głowice w lepszym stanie, więc przełożenie bloku głowic. 4. Wymiana i czyszczenie sprzęgieł filcowych. 5. Wymiana pasków na zamienniki. 6. Nowa rolka z ramieniem. 7. Czyszczenie idlerów. 8. Czyszczenie i smarowanie mechanizmu (CX80, olej capstan itp.) 9. Regulacje 0db i 40db - z uwagi na wymianę wyświetlacza 10. Regulacje wysokości i skosu (skos w trakcie - czekam na taśmę serwisową) 11. Czyszczenie i konserwacja wszystkich potencjometrów front panelu (wylutowanie, rozebranie i czyszczenie kontaktem PR) Nie ruszałem ustawień fabrycznych elektroniki. Przekładane głowice miały impedancję identyczną jak wymontowane. Było grubo. Specifications (źródło HIFIengine) Type: 3-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x record, 1 x playback, 1 x erase Motor: 1 x capstan, 1 x reel Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C, DBX Frequency Response: 20Hz to 22kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 92dB (DBX) Wow and Flutter: 0.05% Input: 60mV (line) Output: 0.4V (line) Dimensions: 430 x 99 x 279mm Weight: 5.2kg Year: 1985 Parę słów o kulturze pracy mechanizmu. Nie jest to RS-B100 z uwagi na zastosowanie 2 silników. Brak DD skutkuje trzaskami elektromagnesów podczas włączania PLAY, PAUZY, STOP. Przewijanie jest głośne z uwagi na wykorzystanie sprzęgła zwiększającego docisk idlerka... przewijania . Ogólnie jest OK. Koła zębate grube w pięknym stanie, silniki mocne jak cholera - widać, że projektowane na wyrost. No i fajnie. Idlery sztuk 2 w dobrym stanie - wyczyszczone pracują bez poślizgu po zakończeniu przewijania. Tor przesuwu taśmy jest ciekawy. Tak jak w RS-m253X naciąg taśmy jest niezależny od lewej rolki odwijającej. Mechanizmy z 2 capstanami realizują naciąg wiadomo jak, czyli poprzez róznicę w średnicy wałków capstanów. RS-B85 wykorzystuje do tego filcowy docisk współpracujący z głowicą kasującą - sprytne, proste i skuteczne. Wadą tego rozwiązania jest szybciej zużywająca się głowica kasująca (jak ktoś ma to chętnie kupię). Poza tym same zalety w postaci prostszego mechanizmu. Parametry równomierności przesuwu są praktycznie takie jak w RS-B100 - po co przepłacać . Jak gra? Porównać mogę do RS-B605 i do mojego SB X-FI z FLAC. Dźwięk bardziej szczegółowy niż B605, słychać wszystkie detale. Jednocześnie gra bardziej miękko niż FLAC z Soundblastera (DAC Cirrus Logic nie pamiętam jaki). Dwoma słowami. Gra zajebiście. Na słuchawkach również. Nagrywanie. Deck posiada tylko regulację BIAS. Jak ktoś chce to można sobie puścić 315Hz i ile tam jeszcze chce z CD i dokonać lekkiej kalibracji z wykorzystaniem pokrętła poziomu zapisu i balansu. Na większości taśm nagranie brzmiało praktycznie jak źródło czyli super. Deck dysponuje POTĘŻNĄ elektroniką na miarę B100 i taką samą głowicą AX. OK. Jak przyjdzie mi coś do głowy to uzupełnię opis. Chętnie również odpowiem na pytania odnośnie B85 - w miarę posiadanej wiedzy oczywiście. FOTKI: 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artekk Posted November 19, 2017 Share Posted November 19, 2017 Znam Twoją historię dot. RS-B85 z grupy na FB, jeszcze raz wyrazy współczucia. Cieszę się, że nie poddałeś się i podjąłeś trudnego zadania reanimacji zwłok RS-B85. Gratuluję efektów, już widać światełko w tunelu Świetna robota. Ten Technics chyba zostanie z Tobą już na zawsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Posted by sherlock,
instrukcja serwisowa
Recommended by sherlock
0 reactions
Go to this post