Sari la conținut

Recomandat Nakamichi 1000ZXL

Postări Recomandate

Postat

DSCF0005.jpg.e452e74c63a3d1d85fd419bf4e4564d7.jpg

Nakamichi 1000ZXL

Witam Wszystkich Forumowiczów z tego portalu i jako nowy członek tego forum,chciałbym przedstawić mój całkiem niezły sprzęt.  Na usilne prośby moich kolegów, postanowiłem zaprezentować legendę, którą znają zapewne wszyscy zainteresowani tym sprzętem z opisów i filmików w sieci.

Przeprowadzono też na jego temat wiele testów,porównań,napisano gros artykułów i wydano multum opinii. Mimo to dodam swoje spostrzeżenia po prawie półrocznym użytkowaniu tego grającego monstrum. Bo tak można śmiało nazwać prawie dwudziestokilowego samograja. 

DSCF0009.jpg.de38ce6095c7c1bb10098e282f04017d.jpgDSCF0014.jpg.0d710b07da7a81de153d66e86d7144d7.jpgDSCF0017.jpg.e020b071f7d0078838b157c5a092a120.jpg

Na zakup zdecydowałem się tylko dlatego, że deck został w pełni odnowiony elektronicznie i mechanicznie. W elektronice zostały wymienione wszystkie elementy które się zestarzały i zamontowano te najnowszej generacji.W mechanice wszystko zostało rozebrane na części pierwsze,oczyszczone, przesmarowane i ponownie złożone. Wszystkie paski,idler wymieniono na jeszcze lepszej jakości. Egzemplarz był na wyposażeniu w niem.salonie firmowym i służył do prezentacji dźwięku, czyli włączany od czasu do czasu na życzenie zainteresowanych osób. Wizualnie nie każdemu przypadnie do gustu. Staroświecki wygląd nieco odstrasza. Przypomina raczej grającą szafę z połowy 20-go wieku niż wysokiej klasy magnetofon. Cóż, taki design.

A co mogę napisać o dźwięku?

Jest to taki "kasetowy szpulowiec". Gra z rozmachem i nie odczuwa się efektu wąskiej tasiemki i prędkości 4,78 cm/sek. Brak też kompresji i stłoczenia dźwięku.Pełny, swobodny przepływ muzycznej informacji w czystej analogowej postaci.Skrajnie niski poziom szumów nie zmusza do stosowania w warunkach domowych jakichkolwiek reduktorów szumu.System automatycznej kalibracji taśmy potrafi wydobyć z nawet najgorszej jakościowo taśmy piękny muzyczny obraz. Działanie autokalibracji można obejrzeć na prawie każdym filmie z yutuba.

Przygotowanie taśmy do nagrania jest b.proste.

W decku nie ma podziału na rodzaj taśmy. Jest tylko zróżnicowanie na 70ms i 120ms. Bias możemy ręcznie ustawić w trzech pozycjach:Under,Normal lub Over.Żeby tę samą taśmę nie kalibrować za każdym razem, możemy sobie ją zaprogramować w czterech komórkach pamięci A,B,C lub D. Po włożeniu kasety do kieszeni, włączamy funkcję Rec/Pause a następnie z Auto Cal. funkcję Run i wciskamy Play. Włącza się komputer i przez kilka min.wykonuje wszystkie testy do optymalnego ustawienia parametrów taśmy.Po wykonaniu tych zadań taśma zostanie przewinięta do poz.0000 na liczniku. I to wszystko. Możemy zaczynać nagrywanie.

Mając pod ręką inną legendę tej firmy, osławionego Dragona, pokusiłem się o test porównawczy tych dwóch modeli.Egzemplarz jest świeżo po przeglądzie i przywróceniu mu ustawień fabrycznych. Doskonale radzi sobie z kopiami nagrań wykonanych na innych deckach. Azymut świetnie prowadzi tor odczytu.Kopie z ZXL są wyśmienite.Z decków z niższej półki są takie w jaki sposób zostały nagrane, czyli wiernie. Do ZXL-a jednak brakuje mu trochę tego rozmachu i wyczuwa się, że to jednak jest wąska taśma CC.Zawsze podkreślałem, że Dragona nie darzę specjalną sympatią, ale teraz zdanie zmieniłem.

O cenie tego "Super Dragona" nie wspominam, bo moi najbliżsi koledzy znają ją. Cena nie jest szokująca, ale wręcz wstydliwa i opuszczę na nią zasłonę milczenia. Żeby chociaż w części pokryć koszty zakupu, przeznaczyłem na nią całą moją resztę nienajgorszej kolekcji, w której były takie tuzy jak B-215, M-95 Technicsa,najwyższe Harmany i Onkya,Sony oraz Naki.

Mimo wszystko nie żałuję ani jednego wydanego na niego euro. Jest ukoronowaniem zainteresowań takim sprzętem całego mojego już dość długiego życia i pasji do wspomnianego sprzętu.

A co mi się w nim nie podoba?

Kiepsko podświetlone okienko kasety z taśmą.W Dragonie tak samo. Słabo ją widać. Powinno być podświetlenie takie przynajmniej jak w CR 7. Latem trochę też się nagrzewa. Z tyłu uruchamiam taki mały wentylatorek komputerowy, który wdmuchuje mu od dołu chłodne powietrze. Bez tego kaseta w zamkniętej kieszeni jest mocno ciepła. Do wyglądu można się szybko przyzwyczaić.

To by było na tyle.

Mimo wszystko polecam. Miło się go załącza do systemu.

009.jpg.f299270d7fd4dd1da9fe04eeca4d4f66.jpg014.jpg.18edc684cb21be55d05a26da9d1c1000.jpg1000ZXLw1.jpg.f1a57236093116a613618595a5c455a5.jpg

• O.K. (0 pts) 1
  • Super (+1 pts) 2
  • +1 1
Postat

Witaj w naszych skromnych progach. A wejście miałeś z wysokiego "C".

Maszyna wybitna, dla Ciebie to już koniec analogowych  (CC) poszukiwań. Dla innych to jest tylko w sferze marzeń, miałem zaszczyt troszkę poobcować z tym "super smokiem" w salonie audio w Edynburgu jakieś 6 lat temu. Teraz już tej maszyny tam niema. A szkoda. Dziękuje za opis i doznania wynikające z obcowaniem z takim magnetofonem.

Postat
Cytat

Witaj w naszych skromnych progach. A wejście miałeś z wysokiego "C".

Maszyna wybitna, dla Ciebie to już koniec analogowych  (CC) poszukiwań. Dla innych to jest tylko w sferze marzeń, miałem zaszczyt troszkę poobcować z tym "super smokiem" w salonie audio w Edynburgu jakieś 6 lat temu. Teraz już tej maszyny tam niema. A szkoda. Dziękuje za opis i doznania wynikające z obcowaniem z takim magnetofonem.

No właśnie.

Należy się przedstawić. Jestem Uszy+k.

Wcale nie chciałem tego, ale jakoś tak wyszło.

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.