jmaciek Postat Decembrie 11, 2017 Postat Decembrie 11, 2017 Sony TC-FX100 Magnetofon, którego nikt nie chciałby mieć. Oprócz mnie. Najprostszy z prostych. Ale jednak deck :-). Sprzęt z 1988 roku. Podstawowe dane techniczne: Odstęp sygnał-szum dla kasety typu I (NAB): * bez Dolby: 54 dB, * Dolby B: 61 dB * Dolby C: 67 dB Pasmo przenoszenia: * Kaseta typ IV: 30 - 15 000 HZ (+|-3 dB, DIN) * Kaseta typ II: 30 - 14 000 HZ (+|-3 dB, DIN) * Kaseta typ IV: 30 - 13 000 HZ (+|-3 dB, DIN) Drżenie i kołysanie: 0.12% WRMS (NAB), +|-0.2% (DIN) Ten deck fascynował mnie od początku, od momentu, kiedy pierwszy raz go zobaczyłem na zdjęciu w Internecie. Jak to możliwe, że deck jest pusty w środku? Cała elektronika mieści się na płytce umiejscowionej pionowo przy wyświetlaczu na panelu przednim. Patrząc od góry jest ona niewidoczna. Sama płytka posiada niewiele elementów. Są one ładnie pogrupowane w sekcje i przejrzyście opisane. Aż nie chce się wierzyć, że to cała elektronika tego magnetofonu (a w modelu TC-FX120 firma dołożyła jeszcze regulację Bias). Napęd jest także prosty. Mechaniczne sterowanie, jeden silnik, 3 cienkie paski jak z walkmana, kilka trybików i cienkie, lekkie koło zamachowe. A jak gra? Gra poprawnie, tzn. wydaje dźwięki :-). Spodziewałem się tragedii, jakości na poziomie radia AM, niestabilności przesuwu, wciągania taśmy, itp. - ale nic z tych rzeczy. Dźwiękowo najbliżej mu do mini wieży Sony FH-414, która ma podobny, jeśli nie ten sam napęd. Ciekawe, kto w czasach jego produkcji był jego nabywcą? Pewnie niewymagający melomani potrzebujący uzupełnienia swojej dużej wieży o element typu deck :-). I pewnie ten deck dawał radę, ja w tym czasie grałem z M3016, koledzy z M9115 i MDS442 - pamięć zawodna jest, ale wydaje mi się, że nasze krajowe decki, mimo, że 'wypchane elektroniką' ledwo, co dościgały dźwiękowo takie 'puste' zagraniczne decki - moim zdaniem oczywiście... M. 2
Admin sherlock Postat Decembrie 11, 2017 Admin Postat Decembrie 11, 2017 To jest walkman w wersji stacjonarnej! Prawdziwy koszmarek dla miłośnika magnetofonów. Linijka diodowa z 5-oma punktami to chyba tylko aby "coś mrugało"
audiotone Postat Decembrie 11, 2017 Postat Decembrie 11, 2017 Ale za to ma 5 podkówek regulacyjnych, więc i tak już jest dobrze . Zawsze coś można sobie pokręcić .
Postări Recomandate
Postat de ke_raj,
instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum