Admin sherlock Opublikowano 17 Grudnia 2017 Admin Opublikowano 17 Grudnia 2017 fot.hifiengine.com Alpage AL-30 Alpage AL-30 czasem znany pod nazwą Alpine AL-30 lub Polyvox CP-650D. Został dawcą dla mojego AL-55. Był i tak mocno sponiewierany, że nie widziałem sensu inwestycji w ten model. Chyba taniej wyjdzie kupno sprawnego i w dobrym stanie. Wracając do głównego bohatera wątku: dość prosty w budowie. Mechanizm bardzo podobny do tego w AL-5, tyle że sterowanie mechaniczne ze wspomaganiem. Na płycie głównej elektrolity są firmy Elna i nie tylko w zasilaczu.
audiotone Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Naprawdę było aż tak z min źle ? :-\ . Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie w starszych Japońskich magnetofonach była regulacja "bias-u". A w polskich konstrukcjach ... w ani jednym w żadnym. Lub może ja nie widziałem takowego. Czy było to takie trudne ? Danie takiego pokrętła na front w tamtych czasach bardzo by pomogło przy nagrywaniu kaset . Jeszcze tym bardziej że używało się kaset marnej jakości. I zawsze był problem z wysokimi tonami. A za takie pokrętło w latach 90-tych na froncie polskich magnetofonów dał bym się pokroić. I w swoim starym 7020 wywaliłem regulowany bias na front. Co było wielkim ułatwieniem. Ale to było dawno i przeróbki tego typu były na porządku dziennym.
Admin sherlock Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Admin Opublikowano 17 Grudnia 2017 Ten AL-30 miał połamaną kieszeń, były na niej ślady topienia kolbą etc. To nie jest jakiś drogi deck więc było lżej go poświęcić. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Co do braku BIAS'u w polskich deckach. Jak żył mój kolega to podsunąłem mu ten pomysł. Pracował w Diorze to poszedł pogadać z jednym z inżynierów i usłyszał jedno; "a po co tooooooooooo ?"
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.