audiotone Opublikowano 27 Grudnia 2017 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Jako że często dość zdarza się mi naprawiać wzmacniacze , pomyślałem sobie że trzeba by sobie uczynić sztuczne obciążenie do testów wzmacniaczy lub końcówek mocy. Zakupiłem 8 sztuk rezystorów większej mocy, czyli 1 ohm 100W. Powinno to wystarczyć do podstawowych pomiarów mocy, i innych. By nie stosować głośnika. Dwa małe radiatory z obu stron powinny zapewnić dobre odprowadzenie ciepła od tych rezystorów. Całość połączona drutem miedzianym o przekroju 2,5mm2. Do pełni szczęścia potrzebuje tylko, pasty na rezystory, zacisków połączeniowych z przodu i jakiejś blaszki do której można by te zaciski zamontować (która będzie zamontowana z przodu radiatorów). Moje dzisiejsze wypociny wyglądają tak jak na zdjęciach poniżej : rezystory : Schemacik poglądowy : Polutowane rezystory : I widok całości (jeszcze nie skończone oczywiście) : Wszelkie zastrzeżenia mile widziane . Słowa krytyki i spostrzeżenia także . Bo może o czymś nie pomyślałem. 1
siwy Opublikowano 27 Grudnia 2017 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Nie wytrzymałem , oszlifowanie pozostałości po cięciu, będzie lepszy przepływ powietrza chłodzącego Tylko nie bij Wojtku
audiotone Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2017 To fakt nie wygląda to ładnie, będzie jak mówisz ;D . Radiatory nie były jeszcze przygotowywane, tylko powierciłem do skręcenia całości. Trzeba będzie jeszcze przykręcić tą przednia płytkę z zaciskami.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.