artekk Postat Ianuarie 9, 2018 Share Postat Ianuarie 9, 2018 Spendor SP2/3 Dziś przedstawiam kolumny, które użytkuję od 6 lat, i z którymi nie zamierzam się rozstawać. Kolumny kosztowały w 2001 roku 6500zł, dziś już nieprodukowane. Kolumny miały kilka wersji, a ich obecny odpowiednik, model Classic 2/3 kosztuje 3300 funtów http://store.hificorner.co.uk/spendor-classic-2-3-standmount-speakers.html Zawsze byłem miłośnikiem kolumn angielskich i generalnie monitorów, do których używania zmuszały mnie przez wiele lat warunki lokalowe. Dlatego w przeszłości posiadałem głośniki takich firm jak ATC, PMC, ProAc, Rega, AVI, HGP, Vienna Acoustics, JM Lab, Ruark, Audio Physic. Jednak dopiero Spendory są kolumnami, przy których przestałem myśleć o zmianie głośników, jakoś trafiły w mój gust. Kolumny trochę wredne, bo pozornie łatwe do napędzenia (impedancja w całym pasmie powyżej 8ohm i efektywność 88dB) nie lubią jednak wzmacniaczy, kabli grających sucho, ubogą barwą. A zatem większości tranzystorów, dlatego skończyło się na lampie. Spendory ponoć zagrają tak dobrze, jak podłączona do nich elektronika, stąd przypadki łączenia tych głośników z dużo droższymi od nich highendowymi wzmacniaczami, pozornie wyglądające na mezalians. Głośniki w kolumnach to klasyczna jedwabna kopułka ScanSpeak'a D2010 i polipropylenowy niskośredniotonowiec własnej konstrukcji Spendora, z charakterystyczną mleczną membraną z "mazami" jak po malowaniu pędzlem. Kolumny parowane były przez fabrykę z dokładnością do 1dB. Dla mnie to kolumny na lata, uniwersalne, nie faworyzują żadnych gatunków muzycznych, ani audiofilskiego plumkania. Bardzo dobrze brzmią stare nagrania, rock, blues. Duże monitory, z szerokim frontem, które potrafią zniknąć jak Audio Physic. Spójne jak głośnik szerokopasmowy, muzykalne, barwne, nienatarczywe, a przy tym wystarczająco analityczne i szczegółowe, potrafiące zaprezentować detale w sposób kulturalny, nienachalny. Skalą dźwięku monitory te zbliżają się do kolumn podłogowych. U mnie doskonale radzą sobie w pomieszczeniu o powierzchni ponad 30m2 . Mogą nie zadowolić miłośników hiperdetali, ultraszybkiego suchego basu i ultradźwięków. Link do ciekawej recenzji : http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/spendorsp23.php Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
Admin sherlock Postat Ianuarie 9, 2018 Admin Share Postat Ianuarie 9, 2018 Zawsze byłem miłośnikiem kolumn angielskich i generalnie monitorów, do których używania zmuszały mnie przez wiele lat warunki lokalowe. ... U mnie doskonale radzą sobie w pomieszczeniu o powierzchni ponad 30m2 Ponad 30m2 to faktycznie "skromniutko" Zastanawiające, że nie stosujesz bi-wiringu skoro sam producent przewidział jego zastosowanie. Bi-amping to byłaby chyba już lekka przesada,chociaż kto wie? Z pewnością bardzo dobra propozycja dla posiadaczy niewielkiego lokum, którzy są na tyle świadomi by nie pakować w takie pomieszczenia zespołów wielkości lodówki. No i są na tyle duże, że nie będzie pokusy pakowania w meblościanki. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
artekk Postat Ianuarie 9, 2018 Autor Share Postat Ianuarie 9, 2018 To stare zdjęcie, gdy miałem system firmy REGA z firmowym okablowaniem. Teraz oczywiście bi-wiring jest Piszę o czasach, gdy mieszkałem w bloku, wtedy miałem pokój 17m2 i nawet małe podłogówki dusiły się w nim. Od kilka lat mieszkam w domku i salon ma nieco ponad 30m2. Mogę sobie pozwolić na odsunięcie kolumn od tylnej ściany na ok. 80cm. Nie jest jednak tak różowo, bo są meble i możliwości ustawienia kolumn i sprzętu także w pewien sposób ograniczone. Trzeba przede wszystkim osiągnąć kompromis z Drugą Połową W tym pokoju próbowałem także kolumn podłogowych i nie sprawdziły się, były problemy z basem. Dlatego takie trochę większe monitory grają w tych warunkach całkiem sensownie. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
Postări Recomandate
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum