G.Moderator justified Postat Ianuarie 14, 2018 G.Moderator Postat Ianuarie 14, 2018 Technics RS-M253X Kupiłem sobie zepsuty magnetofon z 1983 roku. Po pierwsze był tani, bo zepsuty a po drugie nie miałem zamiaru go naprawiać gdyż chodziło mi głównie o części zamienne do mojego RS-B85. Magnetofon po uruchomieniu "świecił" tylko kieszenią, funkcje leżały no i wyświetlacz martwy. Zbyt dobrze to nie wyglądało. Środek czysty, bez śladów ingerencji amatorów. Elektronika wywołała spory uśmiech. Jest jej dużo i jest wszędzie . Było mi żal tak to zostawić. Stan wizualny frontu bardzo dobry, kilka zabrudzeń wyglądających jak zarysowania okazały się proste do usunięcia. Skos głowicy AX fabryczny (kupiłem go dla głowicy kasującej w super stanie). Mechanizm jest taki sam jak w B85. Jedyna różnica polega na tym, że te M-ki kręcą napędem taśmy od razu po włączeniu POWER. B85 dopiero po wciśnięciu PLAY. Deck był i jest śliczny i biorąc pod uwagę powyższe achy i ochy zrobiłem się ciekawy czy i jak gra. Po obejrzeniu mechanizmu, który znam na wylot i wstępnej ocenie stanu elektroniki postawiłem śmiałą diagnozę. Do wymiany paski, bo mechanizm nie będzie pracował skoro sterownik nie dostaje sygnałów z krańcówek, no i gdzieś jest przerwa w zasilaniu wyświetlacza lub jest padnięty w co nie chciało mi się wierzyć. Paski - strzał w 10. Wyświetlacz - suche luty na złączu . Wykonałem też wstępnie konserwację mechaniki aby nie pracował na starych smarach. Specifications Type: 3-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x combination record/playback, 1 x erase Motor: 1 x reel, 1 x capstan Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C, DBX Frequency Response: 20Hz to 22kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 92dB (DBX) Wow and Flutter: 0.04% Input: 60mV (line), 0.25mV (mic) Output: 0.4V (line) Dimensions: 430 x 97.6 x 273mm Weight: 5.3kg Finish: black, silver Tak to wygląda roboczo. Cudo : Uszkodzone złącze: Głowice: Super! : Jak gra? Deck gra świetnie. Testowałem na kilku taśmach oryginalnych. Gra podobnie jak B85, szczegółowo i dynamicznie. Dźwięk ma dynamikę i jest zróżnicowany, nie jest płaski i męczący, sprawia przyjemność. Absolutnie nie dokonuję żadnych regulacji. Nie ma potrzeby. Na koniec chcę jeszcze wspomnieć, że deck posiada ciekawe funkcje jak: - wyszukiwanie do 20 utworów - music repeat B85 tego nie ma Nie wiedziałem, że jest takim rzadkim okazem. Gra jak B85 a skoro B85 gra jak RS-B100.... Kosztował mnie 350 zł, kilka godzin naprawy, praktycznie zero kosztów tylko trochę doświadczenia wyniesionego z innych decków i od mądrzejszych kolegów. Nie powiem ile dałem za B85, choć nie żałuję ani złotówki. Sprawne M253X widziałem po około 600 PLN. 2
audiotone Postat Ianuarie 14, 2018 Postat Ianuarie 14, 2018 I znów bardzo ładna prezentacja . Ten model już jest dość ciężko znaleźć, bo dźwiękowo jest bardzo dobry jak na Technics-a. Głowice AX, ładne wskaźniki i całkiem dobra mechanika. Ten model w Japonii jest określany jako RS-B90 więc coś w tym jest.... http://jg2usl.blog24.fc2.com/blog-entry-104.html
Radmar Postat Ianuarie 14, 2018 Postat Ianuarie 14, 2018 Piękny jest ten poprzednik RS-B100. No i ten wyświetlacz magia... Artekk, a pamiętasz, jak serwis przez pomyłkę wysłał go na żyletki razem z Aiwą, jeśli dobrze pamiętam? Spokojny człowiek jesteś, bo ja bym ich chyba rozstrzelał. ;D
Postări Recomandate
Postat de sherlock,
instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum