Sari la conținut

AVM Competition CD Player

Postări Recomandate

Postat

avm_front.jpg.6b40ce1a60cfda9cc66cf72dea1ad294.jpg

AVM Competition CD Player

Przedstawiam nieco egzotyczny, minimalistyczny odtwarzacz cd, który aktualnie robi u mnie za transport cd. Ponieważ od kilku lat słucham muzyki głównie z plików, sprzęt bywa sporadycznie używany do przegrania płyty cd na kasetę.

P1012949.JPG.133f91425bba4d7819e8cb072514e404.JPGP1012966.JPG.bdbc5ebb20ccf5f29738afc5671e9489.JPG5ab91c33bc8cb_avm_ty.jpg.b402862985983a4e0d9488d2f867ddf0.jpg

Odtwarzacz niemieckiej firmy AVM (Audio Video Manufaktur) pochodzi z tańszej "budżetowej" serii tego producenta "Competition". Nie oznacza to, że cena była dosłownie budżetowa, bo sprzęt kosztował w 1998 roku 2000 DM. Grajka przygarnąłem od handlarza z fajnym upustem, w ramach rozliczenia za uszkodzony magnetofon (oczywiście miał być sprawny).

Player został zbudowany na bazie napędu Philipsa VAM-1202. Elektronika to już opracowanie własne firmy AVM, a wewnątrz panuje przysłowiowy niemiecki porządek. Schludnie i czysto urządzone wnętrze skrywa zaskakująco rozbudowany zasilacz z dwoma trafami Talemy. W części cyfrowej znajdziemy 4 przetworniki Crystala CS-4329-KP i odbiornik CS-8412, częściej spotykany w DACach aniżeli odtwarzaczach CD. W analogówce widać wzmacniacze operacyjne Burr Brown OPA-134 i 627. Wszechobecne są kondensatory WIMA.

DSC_7423.JPG.3ba7c2926f48d3b7915ba6413b6fb9dc.JPGDSC_7428.JPG.9b593396ec9303070e9612ea07efaea0.JPGDSC_7429.JPG.c20aa342f44ce359815c3b77b6223a43.JPGDSC_7427.JPG.44669244ab559760139c13bcaeaacfa8.JPG

Odtwarzacz posiada możliwość zmiany analogowej filtracji za pomocą zworek, czego przyznaję się nigdy nie próbowałem, bo po pierwsze trzeba zdjąć pokrywę, a po drugie jest używany jako transport. Podejrzewam, że mogą pojawić się jakieś subtelne zmiany w dźwięku.

avm_filtry.jpg.3e1fe07c617f1aceaf74b8c3e7193d70.jpg

Jak widać na jednej z fotek wyżej, filtracja w odtwarzaczu ustawiona jest w pozycji fabrycznej.

Mechanika jak na Philipsa przystało (choć to już bardzo plastikowy Philips) działa szybko i czyta bez zająknięcia większość płytowych wynalazków.

Alfanumeryczny wyświetlacz LCD, choć niewielkich rozmiarów jest czytelny i pokazuje także różne komunikaty słowne, na szczęście w języku angielskim. Przy większej odległości od playera display robi się niewyraźny.

Obudowę wykonano z grubych sztywnych blach i pomalowano lakierem proszkowym. Płyta czołowa i maskownica szuflady są aluminiowe. Wszystkie elementy zostały połączone śrubami z łbami na imbus. Efekt jest taki, że niewielkich gabarytów grajek waży ok. 7kg.

Gra to (jako samodzielny odtwarzacz) szkołą urządzeń AVM (miałem wzmacniacz tego producenta o podobnej sygnaturze dźwięku), czyli dynamicznie, żywo, konturowo. Nie brakuje jednak treści, barwy, o co czasami posądza się niemieckie klocki. Świetnie sprawdza się jako transport do zewnętrznego DACa. W tej konkurencji AVM pokonał dedykowany transport Parasound CB/D-1000, który po konfrontacji zmienił adres zameldowania.

• Super (+1 pts) 1
  • Răspunsuri 8
  • Creată
  • Ultimul Răspuns

Cele mai bune postere din acest subiect

• artekk

5

• sherlock

4

Zile populare

• Admin
Postat
On 25.02.2018 at 1:31 PM, artekk said:

Gra to szkołą urządzeń AVM (miałem też wzmacniacz tego producenta o podobnej sygnaturze dźwięku), czyli dynamicznie, żywo, konturowo. Nie brakuje jednak treści, barwy, o co czasami posądza się niemieckie klocki.

Taki stereotyp został stworzony przez ludzi nieosłuchanych, którzy nie mają nic do powiedzenia, i przez podobnych im powielany. Handlarze przeważnie piszą o tym , że jakiś deck brzmi "jak typowy germański" , z dużym nie basem a wręcz "basiorem", a wiesz że to nie jest prawdą.

Abstrahując od stereotypów to widać, że został zbudowany zupełnie niestereotypowo. Ja bym powiedział, że wygląda jak sprzęt zbudowany przez DIY'era z zacięciem audiofilskim.

Postat

Klocki od mniejszych specjalistycznych producentów właśnie tak trochę "niestereotypowo" wyglądają w środku i na zewnątrz często też. Wkrótce wrzucę Micromegę, też pewnie napiszesz, że wygląda jak DIY  ;)

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.