Sari la conținut

Jak sprawdzić czy magnetofon poprawnie odtwarza lub nagrywa?

kondi!

Postări Recomandate

Postat

No cóż.... mam dwie lewe ręce do wszelakich napraw/serwisowania sprzętu.... i może moje pytanie jest "z czapy", ale zastanawiam się właśnie nad tym jak sprawdzić czy magnetofon działa poprawnie.

Oczywiście pomijam wszelkie kwestie funkcjonalne (przewijanie, działanie wyświetlaczy, ...itd) chodzi o jakoś dźwięku vs. Ten sam model tylko fabrycznie nowy.

• Jakie powinny być ABC weryfikacji zakupionego sprzętu ?
  • Jakie powinny być pierwsze czynności serwisowe .... i jak (lub gdzie) je zrobić?

Ps.

W oczekiwaniu na kuriera (z kx-1200) tak główkuję jak go sprawdzić .... pomożecie ?

• Răspunsuri 4
  • Creată
  • Ultimul Răspuns

Cele mai bune postere din acest subiect

• kondi!

3

• audiotone

1

• oops2k

1

Zile populare

Cele mai bune postere din acest subiect

Postat

Pytanie na pewno nie jest z czapy. Bo takie pytania często się zdarzają, ludzie często  pytają o to samo. Ja tak to widzę pokrótce . Mianowicie co do odsłuchów to wiadomo słuchamy własnych kaset nagranych na innych magnetofonach i nagrywamy nowy materiał na nowym nabytku i porównujemy do innych, w tym wypadku na pewno dobra rzeczą jest identyczny skos głowicy w posiadanych maszynach.

Co do serwisowania to ja zaczynam od zaopatrzenia się w serwisówkę . Następnie od wymiany wszystkich elementów gumiastych paski, idlery itp. (chyba że oryginały są w idealnym stanie lub w danym czasie jest brak ofert do zakupu nowych). Po czym smarowanie całego mechanizmu oczywiście tam gdzie trzeba smarem lub olejem . Kolejno czyszczenie płytki drukowanej, wszelakiego rodzaju przełączników, styków itp. Sprawdzenie w newralgicznych miejscach kondycji kondensatorów elektrolitycznych  (zasilacz i tor sygnału audio) i wymiana na nowe identycznej klasy lub lepszej jak się oczywiście da ( ale bez przesady). Jak mamy całość poskładaną i wyczyszczona to regulacja w/g instrukcji serwisowej (kolejne kroki są podane dokładnie i jak je wykonać i za pomocą jakich narzędzi).  To tak co mi przychodzi do głowy (bardziej serwisowo niż odsłuchowo) , ale to może dlatego że ja głuchy jestem jak pień  :)

Postat

O kurka wodna .... to nie będzie taka łatwa spawa jak myślałem ;)

Chyba trzeba będzie założyć na forum jakiś wątek o definicjach ... nie mam pojęcia o "bias'ach, skosach głowicy, kasetach serwisowych" i instrukcji ich zastosowania.

Ps.

Czy ktoś z Was przypadkiem nie mieszka na południu PL ?

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.