Daniel Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 Nakamichi DR-2 Znalazłem trochę zdjęć, niestety nie najlepszej jakości bo robione telefonem. Magnetofon kupiłem pare lat temu od pierwszego właściciela (a raczej jego żony) w Hasselt w Belgii - ciekawostka: Hasselt to miasto w którym za przyczyną Lou Ottens'a i jego team'u zrodziła się kaseta kompaktowa którą tak lubimy :-) Kosztowało mnie to 45 minut jazdy i 40 euro za magnetofon. W środku znajdziemy 3 dyskretne głowice Nakamichi i mechanizm dual capstan od Sankyo. Napęd od silnika przekazywany jest za pomocą paska. Ten magnetofon posiada identyczny mechanizm i płytę elektroniczną co magnetofon Cassette Deck 1.5. Tak naprawdę jest to ten sam magnetofon tylko z lekko zmienionym designem płyty czołowej - no i ciut nowszy bo z 1992 roku. Przedwmacniacz jest na tylnej ściance mechanizmu - tak samo jak w Cassette Deck 1 i 1.5. Na tylnej ściance widnieje napis Made in Japan. O ile się nie myle jest to ostatni dwuwałkowy i 3 głowicowy Nakamichi składany w Japonii. Potem był już tylko Taiwan (DR-8 i DR-10) Deck był mało (o ile w ogóle) używany, stan zewnętrzny jest wyśmienity. Paski były zastane i do wymiany (1 capstan + 1 back tension). Znając przypadłości tych mechanizmów zdecydowałem się od razu na: na wymianę głównego silnika capstanu na solidny silnik FG servo motor, wymianę silnika od talerzyków (reel motor) i przebudowę silniczka od mechanizmu (cam motor). Po zrobieniu mechanizmu poszły paski dobrej jakości od Marrs Communications. To wszystko zaowocowało W&F na poziomie 0,045% RMS / 0,09% DIN PEAK. W elektronice wymieniłem parę koncensatorow (m.in. supply rail caps na płytce przedwzmacniacza, ...) no i poleciały oryginalne wzmacniacze operacyjne w sekcji nagrywania i zostaly zastąpione NE5532. Brzmienie. Deck jest dosyć precyzyjny i ma lekko uwypuklone najniższe i najwyższe tony (a la Cassette Deck 1 & co.) Dodaje mało od siebie. Mimo iż tu i ówdzie słychać jakość tego magnetofonu w poszczególnych dźwiękach to całościowo niestety nie jest to majstersztyk muzykalności. Czy jest zły - nie, oczywiście nie (inaczej bym go sprzedał ;-) to całkiem dobry magnetofon, ale nie najlepszy jaki słyszałem. Brzmienie zbliżone do Cassette Deck 1 / 1.5. Miałem też kiedyś CR-3 no i muszę powiedzieć że DR-2 brzmi mimo wszystko lepiej od CR-3 (CR-3 sprzedałem i nie żałuję - to był brzmieniowo najgorszy Nakamichi jaki miałem) Pozdrawiam, Daniel 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artekk Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 Pozwoliłem sobie nieco zmodyfikować wizualnie post, by łatwiej się czytało i oglądało. Rzeczowy i konkretny wpis. Jestem pod wrażeniem nakładu pracy i Twojej inwencji Danielu. Posiadam Cassette Deck 1 i charakter brzmienia wydaje się bardzo podobny do opisanego przez Ciebie DR-2. CR-3 nie słuchałem, ale miałem CR-4 i kompletnie nie przypadł mi do gustu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Posted by sherlock,
instrukcja użytkownika
Recommended by sherlock
0 reactions
Go to this post
Posted by sherlock,
Nakamichi DR1 / DR2 / DR3 (ulotka)
Recommended by sherlock
0 reactions
Go to this post