Sari la conținut

GRUNDIG PS 1020B - problem ze stabilizacją obrotów

Postări Recomandate

Postat

Witam.

Tak jak w tytule,mam problem z stabilizacją obrotów w gramofonie,który służy mi ogólnie od odsłuchu płyt.

Więc nie dawno psiknąłem w potencjometry specjalnym środkiem PR Kontakt (tam są osobne potencjometry na 33 i 45),

I powód był taki,że jak lekko pokręciłem potencjometrem,to zaczynały się rozlewać te punkty na talerzu.

....

A teraz od paru dni zauważyłem dziwne zjawisko:niby jest dobrze,ale jak tylko igła powolutku opadnie na płytę,to te punkty lekko się odsuwają,

więc zaniepokojony otworzyłem gramofon i również zauważyłem taki element z białym nalotem,i to jest w miejscu gdzie jest regulacja częstotliwości obrotów od 60 do 50 Hz 

Co może być nie tak? Czy da się tą usterkę w jakiś sposób zniwelować? A ogólnie co do samego gramofonu,

To jest to fajny gramofon. Jednym słowem jestem zadowolony z niego :) :D 

Ma wkładkę SHURE M85G,, która ma miano ,,Tajemnicza wkładka". A przynajmniej tak o niej na Internecie Piszą :D :D :D  

A jakość dźwięku przyjemna ;) 

48283457_280457839484285_5952531957349875712_n.jpg

• Răspunsuri 3
  • Creată
  • Ultimul Răspuns

Cele mai bune postere din acest subiect

• sherlock

2

• Vintage Audio-Maniak

2

Cele mai bune postere din acest subiect

Imagini postate

• Admin
Postat

Element pokazany na zdjęciu wygląda na podwójną diodę prostowniczą we wspólnej obudowie.

zasilacz gram.JPG

fot. insidehifi.blogspot.com

Jak widać na załączonym obrazku w innej wersji płytki zasilacza wstawiono w to miejsce pojedyncze diody prostownicze, które tworzą mostek Gratez'a. Diody można łatwo zmierzyć miernikiem i w razie uszkodzenia zastąpić innymi.

Opuszczenie igły na płytę może skutkować delikatną zmianą obrotów. W końcu wzrasta opór, który ma do pokonania silnik, a jeśli jego moc nie jest zbyt duża to można to zrozumieć.  Ale to skorygujesz właśnie tymi potencjometrami.

Serwisówka od modelu 1020 i 1020a, ale raczej nie powinno grundig ps1020_a.pdf jakiś wielkich różnic: 

grundig ps1020_a.pdf

Mnie ciekawi zawartość tej puszki w środku gramiaka. Ciekawe jak rozwiązano budowę tego silnika, bo tam siedzi jeszcze jedna płytka o wiele bardziej skomplikowana niż płytka zasilacza.

silnik.JPG

fot. insidehifi.blogspot.com

Postat

No właśnie jest problem z korygowaniem, ale mój kumpel twierdzi,że psiknąłem nie w tym miejscu, jutro zostaną potencjometry porządnie wyczyszczone i wszystko co trzeba zmierzone,

ehh mam nadzieję,że to coś pomoże, może nie powinienem pikać tym preparatem do tych potencjometrów?

mam audio doła :( 

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.