P4R4D0X Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Za namową kolegów przedstawię dość ciekawy gramofon tangencjalny (linearny). Zasadę prowadzenia ramienia zrealizowano liniowo (tak jak nacinana jest matryca), zaletą jest brak występniejszych kłopotliwych zjawisk jak przy ramieniu klasycznym. Dane techniczne Ten model to młodszy brat kultowego SL-10 (eksponat w muzeum wzornictwa przemysłowego w Londynie) oraz SL-15 i SL-7. Mam jeszcze w biurze SL-5 (bliźniak, bez programowania), ale to SL-6 ze względu na zastosowaną technologię pozwalającą automatycznie zaprogramować i wybierać poszczególne ścieżki na płycie zagościł u mnie (na razie) jako nr 1. Na jednym ze zdjęć przy otwartej pokrywie, widać skośną szczelinę w której pracuje optyka rozpoznająca przerwy miedzy utworami. Po zaprogramowaniu układ najpierw "skanuje" płytę, rozpoznaje ile jest przerw na płycie, następnie rozpoczyna odtwarzanie zgodnie z programem. Funkcjonalnosć prawie jak w CD choć brakuje mi jednak funkcji "skip" ;). Dorwałem go dość tanio w UK, z wkładką OMP20...niestety, nie popisał się sprzedający i przy pakowaniu podłożył styropian pod igłę, niszcząc ja całkowicie. Na szczęście, poczuł się do odpowiedzialności i połowę kwoty oddał. Gramofon jest po serwisie na śląsku, długo grał na wkładce Digitrac 380NE ale obecnie gra z OMP z igłą 40 (szlif VdH, pochodzącą z wkładki OM40Gold). Niebawem będę miał więcej miejsca, i koło niego stanie jakiś dobry gramofon z klasycznym ramieniem, a na nim zawiśnie znowu kompletny Ortofon Gold. 5
Admin sherlock Opublikowano 27 Grudnia 2018 Admin Opublikowano 27 Grudnia 2018 Sakramentalne pytanie: jak to gra? Czy jest jakiś niedosyt skoro pojawić się ma klasyczny gramofon?
P4R4D0X Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Gra bajecznie nieustający banan jak sie vinyl na nim kreci...ale, mam trochę piwnicznych, zdartych wykopalisk, i do nich przydało by się coś z niezbyt wyszukaną igłą, jakiś najwyżej Nude Eliptic. A niezbyt wygodnie jest przekładać wkładki w zależności od stanu płyty. No i punkt drugi, wciąż jestem zauroczony starymi gramofonami klasycznymi . To w jakiej konfiguracji będą ostatecznie, który będzie ten "najlepszy" to pewnie testy pokażą.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.