Moderator Jakub K Opublikowano 3 Listopada 2020 Moderator Opublikowano 3 Listopada 2020 Chciałem Wam przedstawić sposób na przestrojenie głowicy GFE-105 na tzw wysokie pasmo czyli 87,5MHz - 108MHz. Oto cytat z SE11/99-s.54-55): "Przestrojenie głowicy na pasmo 87.5+1 08MHz Poniżej podano procedurę przeróbki i przestrojenia głowicy GFE-105 na pasmo 87.5+108MHz. 1. Przed przestrojeniem należy sprawdzić prawidłowości pracy odbiornika (lub tunera) z głowicą GFE-105 na zakresie 65.5+7 4MHz z dołączoną anteną i głośnikami (ze wzmacniaczem). 2. Następnie należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od sieci. Po zdjęciu górnej pokrywy uzyskujemy dostęp do płytki tunera i głowicy UKF. 3. Przed przestrojeniem należy sprawdzić dotychczasowe napięcie przestrajania dla toru FM występujące na kołku 4 głowicy (Rys.1). Ponieważ w urządzeniach, w których stosowano głowicę GFE-105 tor AM przestrajano agregatem pojemnościowym z dodatkowym potencjometrem, z którego uzyskiwano napięcie do strojenia FM, naj prościej jest zmierzyć to napięcie dołączając woltomierz do suwaka tego potencjometru. Napięcie to dla skrajnych częstotliwości zakresu powinno wynosić: D +3V - dla 65.5MHz, D +25V - dla 74.0MHz. 4. Teraz można przystąpić do wykonania przeróbek wewnątrz głowicy UKF. Po wyłączeniu urządzenia najpierw należy zdjąć pokrywkę z obudowy głowicy i wyciąć szczypami kondensatory C1, C9 i C13 zaznaczone na rysunku montażowym głowicy (rys. 1 ) kolorem czarnym. Po wycięciu kondensatorów można przystąpić do zestrojenia głowicy. 5. Po włączeniu należy zaprogramować odbiornik (tuner) tak, aby dla dwóch przycisków programów uzyskać krańcowe napięcia przestrajania: +3V i +25V. Dla napięcia strojenia +25V ustawiamy trymerem C14 górną częstotliwość heterodyny równą 1 08MHz + 10. 7MHz = 118.7MHz, a dla napięcia +3V, cewką L5 dolną częstotliwość heterodyny równą 87.5MHz + 10.7MHz = 98.2MHz.Powyższe regulacje należy kilkakrotnie powtórzyć. 6. Po zestrojeniu heterodyny należy zestroić obwody wzmacniacza wejściowego kilkakrotnie strojąc na maksimum wzmocnienia: D dla górnej częstotliwości zakresu (108MHz) - trymerami:C2 i C10, D dla dolnej częstotliwości zakresu (87.5MHz) - cewkami: L 1 i L4. Wzmocnienie głowicy możemy oceniać na podstawie wskazań wskaźnika poziomu lub pomiaru napięcia, proporcjonalnego do poziomu sygnału z anteny, występującego na nóżce 13 układu UL 1200. Jeżeli nie dysponujemy generatorem w.cz. i/lub licznikiem częstotliwości o zakresie do 120MHz, to należy znaleźć dwie stacje położone blisko krańców zakresu i do nich dostroić tuner strojąc heterodynę i obwody wzmacniacza wejściowego głowicy na pokrycie zakresu i maksymalne wzmocnienie. Po zestrojeniu należy założyć pokrywkę głowicy i ewentualnie skorygować zestrojenie." Strojenie wykonałem dokładnie wg tego opisu i muszę powiedzieć, że ta głowica jest bardzo łatwa do przestrojenia. Oczywiście pod warunkiem że ma się o tym choć minimalne pojęcie. Do przestrojenia heterodyny na pasmo 98,2 - 118,7 MHz wykorzystałem jak zwykle tuner DVBT. Udało się ustalić graniczne częstotliwości praktycznie idealnie (sygnał heterodyny to ta szpilka na wykresie) A tu głowica przed usunięciem kondensatorów C1, C9 i C13 oraz po ich usunięciu. Polecam ten sposób przestrojenia jako sprawdzony i dający bardzo dobre rezultaty. Lokalną najsilniejszą stację jestem w stanie odebrać dotykając tylko palcem do wej. antenowego. 1 2
Moderator Jakub K Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Moderator Opublikowano 4 Listopada 2020 Z tego co wyczytałem to głowica ta jest w sumie na pasmo wysokie a tylko te kondensatory zostały dołożone żeby obiniżyć pasmo do kiedyś obowiązującego. Ale to tylko wiedza wyczytana z sieci.
Admin sherlock Opublikowano 4 Listopada 2020 Admin Opublikowano 4 Listopada 2020 23 minuty temu, Jakub K napisał: Z tego co wyczytałem to głowica ta jest w sumie na pasmo wysokie a tylko te kondensatory zostały dołożone żeby obniżyć pasmo do kiedyś obowiązującego. Nie porównywałem schematów obu głowic, ale jeśli jest jak Jakubie piszesz z tymi kondensatorami to metoda, którą opisałeś, wydaje się właściwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.