Sari la conținut

Postări Recomandate

Postat

Całkiem przypadkowo stałem się posiadaczem takiego oto gramofonu. Kolega sprzedawał dom i pozbywał się różnych rzeczy. W tym tego gramofonu i kilku ciekawych płyt. Chciał to po prostu wyrzucić. Poza brakującymi dwoma stopkami jest nawet w dobrym stanie i działa bez zarzutu. Ciekawi mnie, czy ktoś posiada takie urządzenie i co nim sądzi. Znalazłem w sieci trochę informacji o nim.

Cytat
Gramofon General P1000 był produkowany na przełomie lat 70. i 80. XX wieku (najbardziej intensywny okres dystrybucji przypadał na okolice 1978–1982 roku). [1]
Oto szczegółowe informacje o pochodzeniu tej marki oraz pierwotnej cenie urządzenia:

Co to za firma?
Marka General należała do japońskiego koncernu The General Ltd. (wcześniej znanego jako Yaou Shouten Ltd. oraz Yaou Denki Ltd.), który w 1984 roku połączył się z gigantem elektronicznym Fujitsu, tworząc znaną na całym świecie korporację Fujitsu General. [1, 2]
  • Profil działalności: Choć współcześnie ta firma kojarzona jest głównie z systemami klimatyzacji, od swoich początków w 1936 roku aż do lat 80. była cenionym japońskim producentem elektroniki użytkowej, w tym odbiorników radiowych, telewizorów oraz komponentów audio i gramofonów hi-fi. [1, 2]
  • Jakość wykonania: Model P1000 był produkowany bezpośrednio w Japonii (Made in Japan). Prezentował bardzo solidne podejście do inżynierii audio, wykorzystując m.in. niezawodny napęd bezpośredni (Direct Drive) oraz ramię wyważane statycznie. [, 2, 3]

Jaka była cena nowego?
Dokładna, oficjalna kwota w katalogach z tamtych lat jest dziś niezwykle trudna do jednoznacznego zweryfikowania (oficjalne archiwa niemieckiego Hifi-Wiki nie zachowały oryginalnej ceny katalogowej w markach niemieckich lub jenach). [1]
  • Klasyfikacja rynkowa: Konstrukcyjnie i cenowo model P1000 plasował się w tzw. średniej klasie wyższej (mid-to-high entry).
  • Szacunkowy koszt: Na podstawie katalogów konkurencyjnych gramofonów o bliźniaczej specyfikacji z tamtego okresu (napęd bezpośredni, talerz 320 mm, japońska produkcja), urządzenie jako nowe kosztowało w Europie Zachodniej w granicach 350 do 450 marek zachodnioniemieckich (DM). W tamtych realiach gospodarczych była to kwota stanowiąca sporą część ówczesnej średniej pensji.

IMG_20260801_180028.jpgIMG_20260801_180143.jpgIMG_20260801_180147.jpgIMG_20260801_180158.jpg

• Răspunsuri 2
  • Creată
  • Ultimul Răspuns

Cele mai bune postere din acest subiect

• Jarek-14

2

• bilcor

1

Zile populare

Cele mai bune postere din acest subiect

Imagini postate

• G.Moderator
Postat
30 minut temu, Jarek-14 napisał(a):

Poza brakującymi dwoma stopkami

To koniecznie coś skombinuj bo nie widzę pływającego ramienia i każdy przytupt będzie szedł na igłę. Jak rozbierzesz to po elementach znajdziemy oryginał. Bo to jest kopia czegoś. 

Postat

Jak coś się pojawi na Ebayu to kupię. Obecnie spakowałem sprzęt i na szafę. Priorytet to mój CP-1057 do przeszczepu.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.