Jarek-14 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Całkiem przypadkowo stałem się posiadaczem takiego oto gramofonu. Kolega sprzedawał dom i pozbywał się różnych rzeczy. W tym tego gramofonu i kilku ciekawych płyt. Chciał to po prostu wyrzucić. Poza brakującymi dwoma stopkami jest nawet w dobrym stanie i działa bez zarzutu. Ciekawi mnie, czy ktoś posiada takie urządzenie i co nim sądzi. Znalazłem w sieci trochę informacji o nim. Cytat Gramofon General P1000 był produkowany na przełomie lat 70. i 80. XX wieku (najbardziej intensywny okres dystrybucji przypadał na okolice 1978–1982 roku). [1] Oto szczegółowe informacje o pochodzeniu tej marki oraz pierwotnej cenie urządzenia: Co to za firma? Marka General należała do japońskiego koncernu The General Ltd. (wcześniej znanego jako Yaou Shouten Ltd. oraz Yaou Denki Ltd.), który w 1984 roku połączył się z gigantem elektronicznym Fujitsu, tworząc znaną na całym świecie korporację Fujitsu General. [1, 2] Profil działalności: Choć współcześnie ta firma kojarzona jest głównie z systemami klimatyzacji, od swoich początków w 1936 roku aż do lat 80. była cenionym japońskim producentem elektroniki użytkowej, w tym odbiorników radiowych, telewizorów oraz komponentów audio i gramofonów hi-fi. [1, 2] Jakość wykonania: Model P1000 był produkowany bezpośrednio w Japonii (Made in Japan). Prezentował bardzo solidne podejście do inżynierii audio, wykorzystując m.in. niezawodny napęd bezpośredni (Direct Drive) oraz ramię wyważane statycznie. [, 2, 3] Jaka była cena nowego? Dokładna, oficjalna kwota w katalogach z tamtych lat jest dziś niezwykle trudna do jednoznacznego zweryfikowania (oficjalne archiwa niemieckiego Hifi-Wiki nie zachowały oryginalnej ceny katalogowej w markach niemieckich lub jenach). [1] Klasyfikacja rynkowa: Konstrukcyjnie i cenowo model P1000 plasował się w tzw. średniej klasie wyższej (mid-to-high entry). Szacunkowy koszt: Na podstawie katalogów konkurencyjnych gramofonów o bliźniaczej specyfikacji z tamtego okresu (napęd bezpośredni, talerz 320 mm, japońska produkcja), urządzenie jako nowe kosztowało w Europie Zachodniej w granicach 350 do 450 marek zachodnioniemieckich (DM). W tamtych realiach gospodarczych była to kwota stanowiąca sporą część ówczesnej średniej pensji.
G.Moderator bilcor Opublikowano 5 godzin temu G.Moderator Opublikowano 5 godzin temu 30 minut temu, Jarek-14 napisał(a): Poza brakującymi dwoma stopkami To koniecznie coś skombinuj bo nie widzę pływającego ramienia i każdy przytupt będzie szedł na igłę. Jak rozbierzesz to po elementach znajdziemy oryginał. Bo to jest kopia czegoś.
Jarek-14 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu Jak coś się pojawi na Ebayu to kupię. Obecnie spakowałem sprzęt i na szafę. Priorytet to mój CP-1057 do przeszczepu.
Rekomendowane odpowiedzi